Eesti Disainerite Liit messil Interjöör 2010

Uue flashi playeri leiad siit.
Sisustusmessil oli väljas ka Eesti Disainerite Liit.

Interjöörimessi väljapanekul said ka meie oma disainihuvilised osa samast materjali- ja vormimängukompotist, mis oli üleval käesoleva aasta veebruaris Frankfurdis Ambiente sisustusmessil.

Väljas oli eestimaiste disainerite uudisloomingut, aga ka mõne aasta taguseid vaimuvälgatusi, mis teadlikumatele juba tuttavlikuks saanud ja nii mõnelgi puhul väljaspool Eestitki laiemat kõlapinda saavutanud. Kuigi Disainerite Liidu juht Ilona Gurjanova tõdeb, et Eesti disain on paljudele ikka veel nagu Atlantis, millest räägitakse, kuid mida keegi näinud pole, kargab siinselt rahavaeselt ent mõtteviljakalt pinnaselt vist küll igal aastal esile midagi seesugust, millele mujal maailmas veel keegi ole tulnud.

Interjöörimessil võis Eesti Disainerite Liidu alal esitletud toodete seas silmata nii mööblit, valgusteid, tekstiile kui sisustusaksessuaare. Neid eri valdkondi esindasid juba hästi tuntud nimed, nagu Igor Volkov oma kruvi- ja liimühendustevaba lastemööbliga Dixi, Monika Järg ja tema tekstiilileiutised, Pavel Sidorenko geniaalselt lihtsad meduus-valgustid, Tõnis Vellama nutikad valguslahendused, Kerttu Laane kaitsemaagiliste vöökirjadega taburetid, Marko Ala insenertehnilised veiderdused, Jaanus Orgusaare 3D-puslelik mängulisus, Jan Grapsi ja Ken Ruudu kiiksuga kännud, Ilona Gurjanova graafilise disaini šedöövrid ning Tarmo Luisu, Margus Triibmanni ja Ville Jehe disainikoosluse Keha 3 auhinnatud rattahoidjad.

Ilona Gurjanova on veendunud, et Eesti disainerid ei paku elitaarset edevkraami, nagu näiteks gurustaatusesse tõusnud maailmanimed: Philippe Starck, Ulf Moritz, Karim Rashid või Tom Dixon. Messil nägime igapäevaelu praktilisemaks teha püüdvaid vembukaid uusarendusi, mille puhul jahmatas kohati isegi uskumatult madal hind. Vaadake kas või konkursil „Eesti disain ja elukeskkond“ mullu III koha saanud Heiki Musta ja Pavel Sidorenko disainitud lastetoamööblit Smart Kid, millest saab lapse kasvades välja meelitada suurema voodi, kirjutuslaua ja tahvli – vaid 2700 krooni!

Disainiarenduste kitsaskoht on kindlasti tõik, et vaid vähest osa Eesti disainist on õnnestunud seeriatootmisse paisata. Kuid hea tahtmise korral leiab iga huviline väikse Eesti piires võimaluse konkreetse vormivõluriga kas või otsekontakti astuda ning tema kodulehelt ja näitustelt silmahakanud sisustuselement või muu omamaine disainiime endale sellegipoolest hankida. 
www.edl.ee
 

 

Kodusaade.ee   |   toimetus[at]kodusaade.ee   |   www.facebook.com/kodusaade  |   Uus veebileht