Sibul-lilled ja püsikud: lillelaine kaldpeenrasse

Kuidas luua peenar, mis õitseb aprillist lumeni?
Martin Lever, ML AED
Bakker. Bauhof. ML Aed Fiskars. Suurem osa seda on kaetud väga kindla peenramultskangaga ja killustikuga, et roomavad kadakad ja mõned muud okaspuud saaksid luua turvalise ja stabiilse rohevaiba. Lillelaine on siis vastukaaluks väga üllatav ja vahelduv. Varakevadel ei ole tegelikult sibul-lillede valikule konkurente püsikute seas. Siia peenrasse läksid püsikutest karukellad.
Martin Lever soovitab sibullilli Bakkerist just suurpakendites tellida, saab parema hinnaga ja suuremad laigud rajada – nii, nagu Keukenhoffi näidispeenardes. Siia olen valinud… Sibul-lillede istutamisel kehtib tegelikult väga lihtne reegel: mida suurem sibul, seda sügavamale vaja ta saada.
Siin peenras saavad esimesed olema sibullilled, millede järgselt tulevad juba õitsema kellukad. Suvel hakkavad siin juba vormi looma ka kukeharjad, mis saavad lõpuks olema sügise kuningannad oma mõnusa sügisvärviga ja mis peamine – nad võib maha lõigata alles varakevadel, et ka talvesse vormi jääks.
Okaspuud: roomav kadakas pinnakatjana; hõrenduslõikus Martin Lever kärbib 6 aastat kasvanud roomavaid kadakaid eesmärgiga saada nende alused kohevamaks, et talvel haudumise käigus vähem seenhaiguste levimise ohtu oleks.
Bauhof: Okaspuude pritsimine seenhaiguste vastu; umbrohu tõrje kivide vahel. Olnud soe talv ja sellejärgne tohutult kahjuriterohke suvi on aga taimekaitse krehvtisemate relvade poole toonud tagasi rohkelt aednikke. Äärmuslikes tingimustes peame oma taimede kaitseks välja astuma nn mürkidega, kui soovime, et neile eluvaim sisse jääb. Aianduspoodides või ka ehituspoodide aiandusosakondades on aga keeruliste ja keerulisemate nimetustega taimekaitseriiul abivahenditest lookas.
Sama peenar on hädas ka umbrohuga, mis on end kiviparketi ja ka kivimultsi vahele sättinud. Appi tuleb Roundup.
Martin Lever, ML AED
www.mlaed.ee
www.bauhof.ee
www.fiskars.ee
www.bakker.ee

Kodusaade.ee   |   toimetus[at]kodusaade.ee   |   www.facebook.com/kodusaade  |   Uus veebileht